Termelésben dolgozó vezetők képzése

Sajnos rengeteg vállalat néz szembe kritikus mukaerőhiánnyal, nagy fluktuációval és az elkötelezett, lojális munkavállalók megszerzésének nehézségeivel. Feltörekvőben van viszont egy olyan tendencia, ami – úgy gondolom – gyors és fenntartható változásokat tud biztosítani ebben a helyzetben és komoly lehetőségeket tartogat a fent említett probléma orvosolására.

Fontos azon vezetők képzése, akik a legtöbb kollégával vannak kapcsolatban, mint például a termelésben dolgozó csoport-, műszak- és egyéb részlegvezetők, mert hatalmas direkt hatást tudnak kiváltani a munkaerő motivációjában és elkötelezettségében. Ezt támasztja alá a már közismert mondás: “Az ember a cég miatt választja a munkát, de a főnök miatt választja a felmondást.” Sajnos építhetünk bármilyen jó munkáltatói brandet, ha a vezetők felkészültsége ezt nem hitelesen támogatja, akkor nehéz fenntartani a vonzóerőt és a munkatársak elmennek.

Bizony nem minden vezető vett részt korábban valamilyen vezetői képzésen, vagy folytatott ilyen irányú tanulmányokat. Egy olyan szerepet pedig – amire az ember nincs felkészítve –  komoly kihívást jelenthet betölteni. (Ha például egy színésztől azt kérem, játszd el Batman-t, de nem tudja milyen jellemvonásokkal, tulajdonságokkal és készségekkel rendelkezik Batman – akkor nehéz dolga lesz. Az eredmény pedig várhatóan nem lesz egy inspiráló film.)

Ha egy vezető nem tudja milyen egy jó vezető, milyen jellelmvonásokon és technikákon kell dolgoznia, mit kell elsajátítania, hogy valóban jó vezetői készségeket fejlesszen ki, az bizony okozhat a kinevezett vezetőben belső feszültséget, stresszt, bizonytalanságot. A fokozodó nyomás alatt pedig sajnos – önhibájukon kívül – elkövethetnek olyan bakikat, aminek komoly következményei lehetnek a dolgozók munkahelyváltást illető döntéseiben. Gondoljunk csak egy nem megfelelően kezelt konfliktusra, vezetői kommunikációra vagy a motivációs eszközök és lehetőségek szűk palettájára.

Hiszek benne és tapasztalom, hogy ha ezen vezetők munkáját támogatjuk egy megfelelő  szemléletmódot és technikai repertoárt biztosító képzési folyamattal, akkor azt hálásan fogadják, valamint nagy könnyebbséget jelent számukra a vezetői munkájuk elvégzésében. Ha ez ráadásul olyan tréning környezetben zajlik, ahol közérthetően – velük közös hangon – tanítják a vezetést, az igazán maradandó tud lenni és pozitív hatást képes gyakorolni.

Az Ő hozzáállásuk és vezetési szemléletmóduk fejlesztésével pedig direkt hatást képesek generálni a kollégákra, aminek köszönhetően Ők is lelkesebben és elkötelezettebben dolgoznak.

 

 

Egy feltárási megbeszélésért – ahol megvizsgáljuk a helyzetet, kihívásokat és megnézzük tudunk-e értéket teremteni a közös munkával –  fordulj hozzám bizalommal a kapcsolatok menüpontban.